ANNONS
#förhandla
#förhandlare
#förhandling
#förhandlingsmisstag
#misstag

Förhandlingsmisstag efter förhandlingen

Katarina Biertz


Ansök på TechBoat.se Ansök på TechBoat.se

Gör inte detta förhandlingsmisstag efter förhandlingen

Efter att din förhandling är avslutad, alltså efter du och din motpart har skakat händer och eventuella skriftliga avtal (rekommenderas starkt att ha ett skriftligt avtal om förhandlingen rör något viktigt för dig) är underskrivna ska du inte göra följande förhandlingsmisstag:

Berätta aldrig hur du tänkt i förhandlingen, var din smärtgräns går, hur du kunde ta betalt till ett högre eller lägre pris eller vilka villkor som var viktiga för dig. 

Vad är anledningen till detta hemlighetsmakeri, allt är ju klart? Ja, det är klart för den här gången. Som allt annat i livet är en förhandling en upplevelse. Ditt mål är att både din och motpartens upplevelse av den genomförda förhandlingen var angenäm. Det påskrivna avtalet och känslan du lämnar efter dig är det som motparten tar med sig och minns. Hur tror du motparten hade känt om du efter påskrivet avtal sagt ”Tack, det var en  bra affär för oss båda säger du till motparten” eller ”Ja, jag kunde ha gått med på ett lägre/högre pris”? Till det senare citatet troligtvis lurad, besviken och arg. Även din upplevelse påverkas av detta och glädjen av att kamma hem en bra deal förstörs.

En annan viktig aspekt är att ni kanske kommer att förhandla igen och du om du lämnar den onödiga kommentaren kommer du troligvis inte lyckas förhandla lika bra med samma person nästa gång vilket skapar en uppförsbacke, vilket inte gagnar dina mål. 

Ett förödande förhandlingsmisstag är att berätta efteråt att du gynnade dig själv mer än nödvändigt.

Ett förödande förhandlingsmisstag är att berätta efteråt att du gynnade dig själv mer än nödvändigt.

Så undviker du detta förhandlingsmisstag efteråt

Min rekommendation är istället att efter en avslutad förhandling bekräfta motparten genom att säga igen varför dealen gagnar motparten, säg gärna ett till tre viktiga argument med ett leende på läpparna.

Håller du med Katarina Biertz, har du varit med om en liknande situation? Berätta i kommentarsfältet nedan eller maila direkt till katarina@goddaslaw.se

Annons:


Katarina Biertz

Jag är jurist, förhandlare, coach och entreprenör. Född och uppvuxen i Ryssland. Idag jobbar jag huvudsakligen med fastighetsrätt, investerare och är aktiv i flera bolag. Jag förhandlar dagligen både för mina klienter och mig själv och mina företag.
http://katarinabiertz.com/


Kommentarer på detta inlägg