ANNONS
#expert
#förhandla
#förhandling
#förhandlingstips
#fråga
#frågor
#tips

Frågorna du ska ställa i en förhandling

Katarina Biertz


Ansök på TechBoat.se Ansök på TechBoat.se

Att köpa har varit en av mina passioner sedan 10 års ålder. Att pruta har varit en kul sak för mig och det jag idag väljer att göra med spänning och glädje. Samtidigt har jag insett hur viktigt det är att våga fråga om det du vill ha när du förhandlar. Frågorna kan vara väldigt enkla för dig att ställa men också vara jobbiga, du måste klara att ställa dem för att uppnå ditt mål.

De rätta frågorna får dig att lycka

Jag ser en förhandling som en undersökning av mer eller mindre omfattning beroende på värdet av det du vill ha. Det kan vara fråga om några kronor som ett bättre pris för lunch, några hundralappar i löneförhandling eller några hundra tusen eller miljoner kronor vid förvärv av en fastighet eller ett bolag. Först och främst samlar jag information om förhandlingsobjektet och den jag ska förhandla med. Frågorna nedan kommer jag gå igenom efteråt ingående och dessa frågor ställer jag både till mig själv och till motparten. Man kan säga att det pågår två parallella förhandlingar – en privat inom dig själv och en offentlig utanför. Ställ frågorna så snabbt som möjligt under förhandlingen och du kan ibland välja att skippa några för att fukusera mer på de som är relevanta för dagens förhandling.  Min rekommendation är att prova dig fram med ett leende på läpparna, med mottot ”att göra någonting är alltid bättre än att göra ingenting”:

Frågorna du ställer avgör om det blir en deal i förhandlingen eller inte.

Frågorna du ställer avgör om det blir en deal i förhandlingen eller inte.

Frågorna du ska ställa vid förhandling

  1. Vad kostar samma sak hos någon annan?
  2. Föremålets kvalité och skick?
  3. Har personen alternativa köpare eller säljare, dvs är föremålet lättsålt?
  4. Vad är jag beredd att betala för föremålet, var går min smärtgräns?
  5. Har personen något annat som jag värderar högt som jag kan få på köpet och som inte är så svårt för personen att ge ifrån sig?
  6. Är det något jag kan göra som personen värderar högt och jag lätt kan leverera?
  7. Har jag och personen gemensamma nämnare, intressen, kläder, utseende?
  8. Vad uppskattar jag hos personen/bolaget och som jag kan berömma?
  9. Träffar jag rätt person? Har hen behörighet att påverka priset och andra villkor? Om inte – vem i så fall har det?
  10. Vad är viktigast för personen jag förhandlar med för att affären ska gå i lås?

Om du får ett nej på ditt första förslag -andas in och ut, och igen. Fundera då igen på vad du inte har fått svar på genom frågorna ovan, le och formulera om frågorna för att göra det igen för att få bättre insikt om motpartners situation och önskemål.

Håller du med? Har du fått nya tankar, undrar du över något eller har du något att tillägga tveka inte att skriva till mig direkt på katarina@goddaslaw.se eller skriv i kommentarsfältet.

Annons:


Katarina Biertz

Jag är jurist, förhandlare, coach och entreprenör. Född och uppvuxen i Ryssland. Idag jobbar jag huvudsakligen med fastighetsrätt, investerare och är aktiv i flera bolag. Jag förhandlar dagligen både för mina klienter och mig själv och mina företag.
http://katarinabiertz.com/


Kommentarer på detta inlägg