Gå med i Student Node

Veronica Augustsson, VD på Cinnober, är en av Sveriges mäktigaste kvinnor. År 2017 utsågs hon till en av de 8 mäktigaste VDarna av Veckans Affärer och en av de 10 mäktigaste kvinnliga VDarna år 2018. Hon beskrivs som doldisen som styr världens börser. Hon har pluggat datateknik på KTH och började som utvecklare på Cinnober och är nu VD på det börsnoterade företaget. Vi har fått äran att intervjua henne, kolla på detta klipp för att höra hennes historia och erfarenheterna som hon delar med sig av samt hur hon har gått från att vara utvecklare till VD.

Från KTH till VD

Veronica berättar att hon alltid har varit väldigt nyfiken och försöka förstå mer än ”bara” kod, system och programmering. Därför har hon hamnat på mer breda roller som exempelvis tekniskt säljstöd där hon både jobbar med IT men också med kunden. Det gjorde att hon senare blev säljchef, något som är ovanligt för utvecklare att bli. Intresset för att förstå kundens problem har varit en stark drivkraft som gjort att hon hamnat där hon är idag. Efter hennes position som säljchef blev hon tillfrågad att bli VD och det tackade hon ja till!

Ett tips som Veronica nämner till dig som fortfarande studerar är att den strategiska karriärplaneringen inte ska få för mycket fokus. Gör inte saker bara för att det ser bra ut på CVt. Se istället till att lära dig mer om och jobba med det som är kul. Det är sådant du själv kommer fortsätta utveckla dig inom och bli bättre på, satsa på det så blir du mycket bättre än på något som du inte har intresse för men som kan vara strategiskt bra på pappret.

Hur tacklar hon chefsrollerna?

Under intervjun är ett återkommande tema nyfikenheten på andra människor, kunder och anställda. Veronica förklarar att du måste lyssna på andra och förstå dem för att lyckas med ditt ledarskap. Hon beskriver bland annat att hon brukar resonera sig fram till förslag på olika lösningar med sina medarbetare istället för att stå och peka med en pinne där hon säger hur allt ska gå till.

Som ledare måste du också komma ihåg att du har olika roller i olika situationer. Ibland är du chef, ibland är du medarbetare, ibland är du medmänniska – beroende på vilket samtal du har med dina kollegor varierar också din roll. Vid kaffemaskinen är du exempelvis en kollega som pratar om hur helgen varit.

Gå med i Student Node