Därför ska du driva eget

En bild med en bra idé. När du har bra idéer ska du driva eget.

Därför ska du driva eget

Ansök på TechTower.se Ansök på TechTower.se

Presentera kort vem du är och vad du jobbar med

 

Det var aldrig min plan att driva eget. Om någon hade föreslagit det för 10 år sedan hade jag inte alls sett det som ett alternativ efter många år i olika ledar- och chefsroller i stora företag. Efter 6 år som företagare inser jag dock att det låg i korten ganska länge innan jag tog steget fullt ut. Som egenföretagare jobbar jag idag som VD i nystartade konsultbolaget Digoshen som är knutet till Nordic Innovation House i Palo Alto, Kalifornien. Jag är också delaktig i familjeföretaget Caroan Consulting. Min roll är att vara inspiratör, rådgivare och coach för ledare som har olika utmaningar i att lyckas med omställningen till den digitala tidsåldern.

Hur kom det sig att du blev egenföretagare?

 

Efter 20 år i olika amerikanska konsultbolag kom jag 2009 till insikten om att jag ville ha mer frihet i att bestämma vilka kunder och samarbetspartners jag jobbar med och varför. Min stora passion var att hjälpa flera ledare nyttja sin potential fullt ut, så jag började följa trenderna i USA kring leadership coaching och ”gig-ekonomin”, och insåg snabbt att jag som egen företagare hade chansen att få mycket gjort! Den teknologiska utvecklingen bidrog till att jag vågade ta steget fullt ut, eftersom det blev möjligt för mig att genomföra möten och program via Skype, webbinarier och olika coachingplattformar på nätet. Sociala media plattformar som LinkedIn, Twitter och Facebook gav mig möjligheten att marknadsföra mina tjänster, bygga starka relationer och positionera mitt personliga varumärke.

Hur kan en arbetsdag se ut?

 

Hur ser så en arbetsdag ut som egenföretagare? Inte en dag är lik en annan! Jag startar oftast dagen med att göra något helt annat än att jobba, t ex frukost med någon i mitt nätverk, promenad med en inspirerande författare på örat eller småsysslor i hemmet. De flesta av mina möten, föreläsningar och workshops ligger efter lunch och kvällstid, bl a eftersom jag har många affärskontakter i USA. Nu som barnen är på väg in i vuxenåldern fungerar detta bra, och eftersom min man också är egenföretagare har vi en mycket flexibel inställning till arbetstider. Ibland jobbar jag helg och tar ledigt mitt i veckan.
Profilbild med citat från Katy Caroan som berättar varför du ska driva eget.

Katy Caroan som är en framgångsrik entreprenör berättar varför du som student ska driva eget.

 

Vilka är de främsta fördelarna med att bli egen tycker du?

 

Den stora fördelen med att vara egenföretagare är friheten; friheten att välja sina kunder, sina samarbetspartners, sina mentorer och sina projekt. Jag bestämmer själv hur mycket jag önskar investera i egen tid och egen utveckling. Utmaningarna är många, särskilt i början innan man hittar sin nisch och genererar de intäkter som behövs för att kunna ta ut egen lön. Att hitta sin nisch är en sanning med modifikationer, sanningen är att jag behövde tid för att experimentera och testa olika målgrupper, erbjudanden och prismodeller innan jag hittade min unika kombination i marknaden. Det finns många goda råd och metoder för att hitta sin nisch som egenföretagare, min erfarenhet är att det viktiga är att intervjua sina kunder och presumptiva kunder, våga köra igång med något som inte är perfekt, och sedan justera undervägs. Allra roligast är det när vi öppet skapar nya produkter och tjänster tillsammans med våra kunder.

Vilka är de främsta utmaningarna med att driva eget tycker du?

 

Hur tar man sig så genom den första tiden som kan vara tuff när det gäller nischning och intäkter? Mitt råd är att mobilisera nätverket och framför allt söka hjälp och inspiration av någon som ligger några steg före i processen. För mig var det helt avgörande att jag fick del av mina mentorers historier med upp- och nergångar. Jag tittade efter personer som låg före mig i processen som förebilder inom online coaching, internet marknadsföring och personligt ledarskap. Utbudet är enormt, och i början kan det vara svårt att välja bort det som inte är relevant. Jag har själv gjort ett antal felinvesteringar i processen, men jag har också lärt mig vilka personer och metoder jag får förtroende för och varför. Det finns en lång rad nätverk och föreningar som stödjer egenföretagare, så man har åtkomst till mycket kompetens om man nyttjar dessa.
”Som student idag är det kanske inte så att egenföretagare är det man ser framför sig som det naturliga karriärsvalet. Det har dock aldrig någonsinn funnits en bättre tid för att kunna driva eget och nå sina perfekta kunder, samarbetspartners och nätverkskolleger var som helst i världen.”

I början säger alla att det är svårt, hur ska man klara att fortsätta kämpa?

 

När det gäller intäkter är det de färraste förunnat att ha externa investerare från dag 1. I mitt fall investerade jag egna pengar och fick göra några val de första åren som innebar att jag valde bort saker som varit en del av min livsstil som anställd. Motivationsmässigt var dock detta inte något problem, eftersom min möjlighet att få jobba med det jag bränner för, att få bestämma över min egen tid och att ingå i olika nätverk som är viktiga för mig på långa vägar kompenserar för detta.

Du som kan digitalisering, vart ska man finnas med CVt som student?

 

Som student idag är det kanske inte så att egenföretagare är det man ser framför sig som det naturliga karriärsvalet. Det har dock aldrig någonsinn funnits en bättre tid för att kunna driva eget och nå sina perfekta kunder, samarbetspartners och nätverkskolleger var som helst i världen. Olikt många i min generation är det helt naturligt för dagens studenter att orientera sig och engagera sig via sociala plattformar. Utnyttja det, lyssna in trenderna och bygg upp nätverk med personer som du tycker är inspirerande och som är duktiga ”matchmakers”. En givet plattform för att åstadkomma just detta är LinkedIn. Även om din profil i nuläget inte har så många jobberfarenheter, har du möjlighet att bygga relationer som på sikt kan visa sig ovärderliga och ge dig idéer om vad som kan vara din framtida företagsidé. LinkedIn är dessutom en suverän källa för att följa inspirerande ledare, lära dig nya saker och positionera ditt eget personliga varumärke över tid genom ditt engagamang och bidrag till andra . Vad kan vara mer karriärssäkrande än det?

Författare:

Erik Sturesson

Erik Sturesson

VD på Student Node AB. Ser till att talanger får träffa rätt arbetsgivare och yrkesverksamma i sin bransch på ett personligt sätt redan under studietiden.

Annons: