Ekonom – kommer du få jobb?

Ekonom - Nyckeln till framgång

Ekonom – kommer du få jobb?

Ansök på TechTower.se Ansök på TechTower.se

 

Ekonom, är det vad du studerar till? Efter flera års kontakt med arbetsgivare märker jag en ökad trend. Nämligen att du som ekonom inte alls är ensam. Särskilt i Stockholms finns ekonomiutbildningar i överflöd. I Stockholm finns Handelshögskolan, Stockholms Universitet och Södertörns Högskola. Därtill finns kurser i bokföring och redovisning och liknande på yrkeshögskolor som är väldigt eftertraktade av arbetsgivare som vill ha just redovisningsekonomer. Konkurrensen är stor och söktrycket högt hos arbetsgivarna jämfört med andra branscher.

 

Ekonom - kommer du få jobb

Detta gör dig som ekonom konkurrenskraftigare

 

Ha drivkraft

 

Arbetsgivaren måste se att du vill lära dig mer! De  vet och förstår att du är ung och att du är student, så självklart förstår de att du inte kan allt. Men de måste se att du vill lära dig mer. Alla kunskaper kommer inte på utbildningar utan du måste sätta dig in i saker, visa var du är på väg och vem du vill vara! Du kan inte luta dig tillbaka och tro att du ska bli expert automatiskt av utbildningar som företaget ger dig. Visa framfötterna – om inte du lär dig tillräckligt om ditt område på din utbildning, ta då saken i egna händer. Egen erfarenhet.

 

Ta egna initiativ

 

Många företag har etablerade traineeprogram där de kan lära upp dig som ung talang. Andra kör en mer ad-hoc lösning där du kommer in på företaget och kanske har en mentor eller annan senior person som visar hur de jobbar och hur saker går till. Oavsett upplägg behöver du göra en avvägning mellan att fråga för mycket om hjälp och stå på egna ben. Självklart vill jag som Svensk säga att du ska fråga ”lagom” mycket om hjälp. Fundera själv. Skulle jag kunna Googla det här istället för att fråga igen? Ge dig själv en stund för att lösa saker på egen hand, tänk efter och sen fråga om hjälp så att du inte blir ”barnet” som de andra ska hjälpa för ofta.

 

Jobb under studietiden?

 

Nej, du måste inte ha jobb under studietiden. Men det är meriterande att ha jobbat, oavsett om det är sommarjobbar eller deltidsjobb. Då förstår du mer av arbetslivet och du har kanske också varit med om att hantera jobbiga kunder eller kollegor som gjort att du har erfarenhet av konflikthantering. Med ett deltidsjobb under studietiden fångar du också upp vad arbetslivet vill se hos dig, får kontakter in i organisationen senare och bygger ditt CV. Om några år när du varit ute i arbetslivet kanske de första extrajobben inte spelar någon roll längre, men i början av karriären spelar de roll för att du ska komma in på rätt ställen när du avslutar studierna.

 

Ekonom - vill du jobba som konsult?

Ekonom – vill du jobba som konsult?

Intresserad av att jobba som konsult?

 

Är du intresserad av att jobba som managementkonsult eller redovisningskonsult? Kanske vill du jobba på Fujitsu, Accenture, PwC, Deloitte, EY eller KPMG? De vill alla ha studenter som kan jobba som konsulter! Då är det väldigt viktigt att veta att mina tre tips ovan är viktiga att tänka på att du har egenskaperna och erfarenheten du behöver. Men du måste också vara säljande och ha rätt självförtroende. Du måste kunna förklara på ett trovärdigt sätt för kunder hur du ska hjälpa dem utveckla deras organisation. Därefter ska du utföra det bättre än dem hade gjort och till sist förklara vilket bra resultat som detta har lett till. Varför skulle företaget annars vilja anlita dig? De kan ju annars göra förändringarna själva, eller hur! Det är såhär du måste tänka… för om du inte kan leverera styrka och förtroende i förändringarna du ska skapa, då kommer inte konsultfirmorna kunna ha dig – för du levererar inte kunder helt enkelt!

 

Ekonom - jobba som konsult.

Managementkonsult som ekonom. Ha självförtroendet att kunna leverera och berätta vad du hjälpt dem med som de annars inte hade lyckats med!

 

Författare:

Erik Sturesson

Erik Sturesson

VD på Student Node AB. Ser till att talanger får träffa rätt arbetsgivare och yrkesverksamma i sin bransch på ett personligt sätt redan under studietiden.

Annons: