Journalist -tankar om framtiden

2 studenter som läser till journalist.

Journalist -tankar om framtiden

Ansök på TechTower.se Ansök på TechTower.se

 

Journalist har för mig varit synonymt med Jan Guillou, Tintin och Janne Josefsson. Grävande murvlar, fiktiva eller riktiga, som letar scoop och avslöjar korruption och bus. Hur ser dagens journaliststudenter på sitt yrke och deras framtid efter studierna? Journaliststudenterna Erik Windolf och Nønne Engelbrecht på Södertörns högskola delar med sig av sina tankar.

 

Journalist Känns det som att er utbildningen till journalist ligger i tiden?

Nønne: Det känns som ett yrke som förändras hela tiden. De har pratat mycket om att man ska vara multijournalisten, man ska kunna allting, man ska kunna radio och tv. Så är de andra som pratar om att man ska specialisera sig och då är det jättebra att vara JMS (Journalistik med samhällsstudier) för då har man liksom en bakgrund i statsvetenskap eller etnologi och det är jätteattraktivt på arbetsmarknaden.

Hur skriver ni i dag jämfört med innan ni började studera?

 

Erik: För mig är det mycket bara att få göra. Dels få lite tips om vad man ska göra men också bara göra det för det känns som att det är så sällan man skriver en artikel själv. Utan nu har det blivit mer, man får veta hur man skriver en artikel sen får man göra det själv. Mycket självförtroende tro jag. Känna sig trygg i det bara.

 

Nønne: Jamen lära sig lite så, hur begär man ut saker, vad finns det för regler, vad finns det för skyldigheter för vissa myndigheter att göra såhär. Men också ett visst tänk kring, men det finns ju ändå regler för hur man väljer ut nyheter, hur man skriver notiser, hur man skriver nyhetsartiklar.

 

Kommer ni alla bli grävande reportrar?

 

Nønne: Det känns så himla spretigt. Det känns som att folk har så många olika intresseområden. I vår klass vill till exempel vissa vara modejournalister eller arbeta med P.R.

 

Erik: Andra vill jobba med kommunikation och reklam och sådär. Det är nog superspretigt, bli murvel och göra stora gräv, det är nog inte alla som vill.

 

Nønne: Vi pratade just om att det är så himla svårt att få jobb, det är liksom inte fast anställning, man kommer bli frilans. Så det känns också som att man inte vågar drömma så mycket. Man kommer nöja sig med att bli lokal journalist.

 

Erik: Så är jag också, för det känns tryggare på något sätt. Som frilans tror jag att man skulle må superdåligt. I alla fall till en början innan man blir etablerad liksom. Jag tycker det känns soft att ha en månadslön.

 

Arbetsredskap för journalist.

När jag tänker på journalist.

 

Ni vill jobba med lokaltidning?

 

Erik: Jag vill jobba med utrikesjournalistik tror jag. Men alltså, samtidigt känns det väldigt otryggt. Så jag pendlar mellan det där, att ha något tryggt och ha något som är jävligt kul.

 

Finns det något område ni vill rikta er mot som journalist?

 

Erik: Jag vet inte om jag har något speciellt ämne, det finns ju en del som skriver om hälsa, sjukvård, teknik men det vette fan om jag har något sånt specialområde. Sen har jag funderat lite på om jag ska kicka upp min spanska. Jag läste spanska på gymnasiet och sen har jag tappat det helt och hållet. Jag tänkte om jag ska plugga spanska och försöka bli Sydamerikakorrespondent.

 

Nønne: Ja men det är svårt, jag hamnar ju lite som Erik där mittemellan trygghet och äventyr. Jag är väldigt intresserad av internationell politik och biståndsfrågor och det hade inte varit speciellt fel att jobba på till exempel omvärlden eller något sånt. Och speciellt bistånd kopplat till hälsofrågor. Men sen kanske man inte kan göra en hel karriär bara på det. Sen vet jag inte om jag är så sugen på att bo på annan plats såhär längre perioder, det är kul att åka iväg och göra kortare uppvakt men inte i fem år kanske.

 

Journalist 2017 verkar vara betydligt bredare ord än vad man kanske trodde. Studenter söker sig till många olika områden från nyhetsjournalistik till reklam eller p.r. Att arbetstryggheten kanske inte är världens största märks, men möjligheterna att jobba inom flera olika fält  och välja själv är större.

 

 

Författare:

Andreas Andersson

Andreas Andersson

Andreas Andersson är praktikant som Content Manager på Student Node och studerar Digital Content Design på Medieinstitutet. Andreas gillar japanprylar och studenter.

Annons: