Jusek, karriärtips med Linda Egersten

Linda Egersten från Jusek

Jusek, karriärtips med Linda Egersten

Ansök på TechTower.se Ansök på TechTower.se

 

Hur ska du göra för att lyckas på arbetsmarknaden? Vi fick äran att träffa Linda Egersten som idag arbetar som marknadsförare på fackförbundet Jusek. Vi ville veta hur hon tagit sig dit hon är idag och få tips om hur du kan komma dit du vill.

 

Hur startade din karriär?

 

Jag studerade Retorikkonsultprogrammet på Södertörns Högskola. En kompis tipsade om mig till Jusek jag blev studentmarknadsförare hos dem på deltid. Därmed fick jag en fot in vilket ledde till ett vikariat efter studietiden som sedan blev en fast anställning.

 

Vad är roligast med ditt arbete hos Jusek?

 

Det roligaste är att hjälpa studenter att bli konkurrenskraftiga och att kunna vara ett praktiskt bollplank till dem. Det är verkligen någonting som jag brinner för utöver marknadsföringen i sig. Alla på Jusek tycker detta är viktigt, det är därför vi ordnar karriärluncher med yrkesverksamma och besöker företag med våra medlemmar. Några exempel på vad vi anordnar är karriärluncher där studenter får möjlighet att luncha med yrkesverksamma samt att vi besöker företag tillsammans med våra studentmedlemmar.

 

Hur ska studenter marknadsföra sig för att enklare få jobb?

 

Se till att karriär-nätverka och gå mycket på event. Kontakter är väldigt viktigt. Du måste också tro på dig själv, din förmåga och vad du har att erbjuda. Se till att du har en bra LinkedIn-profil och en uppdaterad ansökan som du kan korrigera i när det väl är dags att söka jobb. Till sist vill jag påminna om att du bör vara påläst på arbetsgivaren oavsett om du går på en intervju eller ett event.

 

Vilka fällor är vanligast när du börjar på ditt första jobb?

 

Jag skulle säga att det vanligaste är att du glömmer att löneförhandla och granska ditt avtal. Du bör ringa ditt fackförbund för att höra om löneläget samt skicka ditt avtal för granskning så att en jurist kan se att det inte förekommer några fallgropar. Många förstår detta men missar det ändå. Vi är det bästa bollplanket du kan ha för att undvika de vanligaste fällorna!

 

Hur kan du främja karriären redan under studietiden?

 

Du ska definitivt ha kul. Då mår du bra, får nya kontakter och vänner samt presterar bättre. Se till att studera det du gillar. När du sedan har studerat ett par terminer och kommit in i utbildningstempot rekommenderar jag att du tar ett kvalificerat extrajobb vid sidan av studierna. Då får du relevanta erfarenheter, insikter och kontakter som gör att du får en inblick i branschen. Se också till att inte förskjuta problem genom att skylla ifrån dig när du har mycket att göra eller tycker att du inte hinner studera.

 

Vikten av ideella engagemang har också blivit allt större. Har du varit med i bostadsrättsföreningen, volontärarbetat i Röda Korset, deltagit i ett mentorskapsprojekt eller haft en ansvarspost i en studentkår – då ligger du bra till. Det visar att du har engagemang och en stark drivkraft. Alla arbetsgivare vill ha en medarbetare som drivs av något, inte bara komma för att de ”måste” söka ett jobb.

 

Har dina kontakter varit viktiga för din karriär?

 

Jätteviktiga! Jag tror att det blir allt svårare att få jobb den traditionella vägen med papper och penna. Genom exempelvis LinkedIn kan du få kontakt med intressanta personer och arbetsgivare. Ska du byta jobb rekommenderar Jusek att du använder kontaktnätet först.

 

Hur använder jag mig av mina kontakter?

 

  • Tänk ur ett större perspektiv: kan grannarna vara en kontakt? Är exempelvis ”Kalles mamma en kontakt, hon jobbar ju på regeringen”?
  • Våga använda dig av dina kontakter, det är svenskt att du ska klara dig själv och inte fråga om hjälp men du bör ändå berätta för dina kontakter när du söker nytt jobb.

 

Ta gärna kontakt med Jusek och använd deras karriärtjänster

 

Är du intresserad av att bli medlem i Jusek så kostar det 100 kronor för hela studietiden.

Författare:

Erik Sturesson

Erik Sturesson

VD på Student Node AB. Ser till att talanger får träffa rätt arbetsgivare och yrkesverksamma i sin bransch på ett personligt sätt redan under studietiden.

Annons: