karriärtips du inte vill missa

Karriärtips du inte vill missa

Ansök på TechTower.se Ansök på TechTower.se

 

I förra avsnittet med Anders Gustavsson fick vi följa honom och hans karriärväg fram till idag. I del två ger han oss bra karriärtips utifrån sina erfarenheter.

 

Vad är ditt främsta karriärtips till studenter idag?

 

Många glömmer de första och mest grundläggande stegen i vad ordet karriär innebär. Det är en kombination av två saker. Det första är att du ska tänka efter ordentligt: ”Vad är det absolut roligaste (för mig) här i livet?”. Sen gör du det! När du har roligt finns hur mycket kraft och ork som helst som tar dig framåt. Här är ett konkret exempel på hur du lär dig att hittar rätt:

 

  1. Sätt dig ner i lugn och ro och gå igenom alla arbeten du haft, både ideella och avlönade.
  2. Fundera på vad som var roligast under dessa jobb, vad gör arbetslivet kul?
  3. Skriv ihop allt du kommer på och samla ihop det
  4. Leta efter den gemensamma nämnaren i allt du skrivit ner, vad var roligast?

 

Gör detta för att komma fram till, ungefär, vad du bör jobba med och varför. Då ökar du chanserna för att få jobb eftersom du lägger energi på att hitta rätt jobb (arbetets innehåll) och vet hur du ska anpassa ditt jobbsökande efter det.

 

karriärstege

Du nämnde en kombination av två saker, vad är den andra?

 

För mig var det roligt att få driva projekt och jobba med teknik som kemist. Men i min värld är numer pengar endast något som hjälper mig uppfylla grundläggande behov, de har inget egenvärde. Relationer till andra människor är egentligen det väsentliga och värdefulla. Den andra saken är med andra ord den sociala biten.

 

Människan är egentligen en några miljoner år gammal apa och det allra viktigaste för en apa är flocken. Är du utstött ur flocken så är du död. Omge dig med människor som du bryr dig om och som bryr sig om dig. Då kan ni också hjälpa varandra oavsett om det handlar om karriärval eller andra möjligheter i livet. För många är målet i livet de tre ”V: na”: Villa, Volvo och vovve. De bör istället fokusera på människorna de omger sig med på jobbet och hemma.

 

Vad anser du är de allvarligaste misstagen arbetssökande gör?

 

Det första är att inte veta vad man innerst inne vill få ut av sitt arbete. Det leder till att man söker fel jobb, inte brinner lika mycket för det och presterar sämre på intervjun.

 

Det andra är ett personligt brev som inte är bra. Att man inte förstått hur man ska utforma det. Du kan vara hur duktig som helst men om du inte kan presentera dig för din omgivning får du inget jobb ändå.

 

Det tredje är att inte våga vara sig själv. Man har ofta en bild av hur man ska vara och så spelar man den rollen. Är den rollen du? Om den inte är det så måste du gå till jobbet varje dag och spela teater och det håller inte i längden.

 

Vad är viktigast att fokusera på under studietiden?

 

Mitt tips är att se till att studera det du tycker är kul och att fundera på vilka inriktningar du ska ta i din utbildning. Många tipsar om att du ska studera inom ett område där jobben finns och det kan fungera på ett sätt. Samtidigt ändras arbetsmarknaden mycket i många branscher på bara fem år medan du studerar.

 

Ta kontakt med Anders Gustavsson för karriärtips och coachning

Anders_Gustavsson

Författare:

Erik Sturesson

Erik Sturesson

VD på Student Node AB. Ser till att talanger får träffa rätt arbetsgivare och yrkesverksamma i sin bransch på ett personligt sätt redan under studietiden.

Annons: