Nätverka, Anders lär dig konsten

personer som tycker om att nätverka

Nätverka, Anders lär dig konsten

Ansök på TechTower.se Ansök på TechTower.se

 

I del 3 av denna artikelserie intervjuar vi Anders Gustavsson och får ta del av hans tips hur man ska gå tillväga för att nätverka på bästa möjliga sätt. 

 

Alla pratar om nätverkande, hur ska man göra för att nätverka?

 

Se till att

 

  1. umgås med många människor
  2. skapa relationer
  3. gå med i nätverk  
  4. nätverka genom att ha personliga och fysiska möten med människor

 

Jag vill säga att olika nätverk är bra att vara med i, som exempelvis LinkedIn och Facebook. Men det är viktigt att också ha den personliga kontakten. Många gör nämligen felet att lägga till människor som man inte känner eller upprätthåller kontakten med. Då blir kontakterna mer lösa, mindre personliga och därmed inte lika användbara. Det är i det fysiska mötet som något faktiskt händer. 135 kontakter som är vårdade betyder mer än 500 + kontakter som inte bryr sig om dig.

 

Hur ska man upprätthålla denna personliga kontakt?

 

Se till att kontakta alla minst en gång per år för att upprätthålla kontakten. Det är fullständigt värdelöst att bara ha ”kontakter” som inte ens känner dig.

 

Tillbaka till frågan – se till att hitta gemensamma intressen med personerna du har kontakt med. Det är med de du kommer att trivas som du kommer att fortsätta träffa utan att det känns jobbigt. Har man ingenting att ge varandra, då ska man inte fortsätta umgås. Hitta i så fall nya kontakter som du kan lägga energin på så att ni kan växa tillsammans och komplettera varandra.

 

Ponera att jag hittat bra kontakter, hur använder jag dem då?

 

Tala hela tiden om för dina kontakter vad du tänker och vad du vill. Ett exempel är att du kanske vill byta jobb. Berätta då det för dina kontakter. Att byta jobb kan ibland vara en cykel på 4-5 år från att man börjar fundera på det. Om dina kontakter vet att du är sugen på nytt jobb kan det mycket väl hända att någon så småningom hittar något bra eller rekommenderar dig. Om du pratar med dina kontakter en gång per år kommer ditt kontaktnät veta vad du vill efter ett år. Om du har bråttom att göra en förändring, prata med dina kontakter oftare.

 

Jag har ett exempel på detta när jag arbetade som jobbcoach åt Arbetsförmedlingen. Jag arbetade med en person som precis hade gått ut från universitet, saknade jobb och precis hade köpt en etta i Abrahamsberg. Han var tvungen att få ett jobb direkt, bara på några veckor! Jag sade till honom att berättade detta för alla han kände oavsett hur jobbigt det kändes och hur mycket han skämdes. Han fick som mål att alla hans kontakter och vänner skulle känna till hans situation inom en vecka. Det tog honom tre veckor att få jobb. Han hade berättat för de människor som tyckte om honom och de hjälpte honom. Han tyckte det var skämmigt men det var bättre än att sitta kvar i skiten. Därför ska nätverket vara ett aktivt nätverk med människor som du tycker om och kan tänka dig att umgås med. Så odla ditt nätverk – vattna det! Prata med det.

 

Det låter ambitiöst, hur brukar du göra för att hålla reda på alla?

 

Under de 37 veckor som jag arbetar per år har jag som mål att kontakta fem personer per vecka. I snitt har jag sett att jag ska generera en halv ny kontakt per vecka för att några försvinner ur mitt nätverk av olika anledningar som att gå i pension eller byta bransch. Till detta har jag som mål att ha ett personligt (fysiskt) möte per vecka som exempelvis en fika.

 

På riktigt? Det låter riktigt seriöst!

 

Ja, och om jag inte ringt någon på en vecka då ringer jag tio personer nästa vecka. Nu har jag som mål att få 17 nya personer i mitt nätverk per år. Det är viktigt att hålla reda på detta och sätta upp mål. Återigen vill jag påpeka för alla karriärlystna, att bara använda LinkedIn är i princip värdelöst om du inte också träffas fysiskt vid sidan av. Du kan ha vråltur att någon kollar på din profil och att du blir kontakad, men för att nätverka fungerar det inte. Tänk inte bara på vad ditt nätverk kan göra för dig, fundera på vad du kan göra för ditt nätverk. Då fungerar nätverket mycket bättre och till en mindre ansträngning.

 

Ta kontakt med Anders Gustavsson för karriärtips och coachning

Författare:

Erik Sturesson

Erik Sturesson

VD på Student Node AB. Ser till att talanger får träffa rätt arbetsgivare och yrkesverksamma i sin bransch på ett personligt sätt redan under studietiden.

Annons: