Studera på distans, varför det?

Studera på distans

Studera på distans, varför det?

Ansök på TechTower.se Ansök på TechTower.se

 

Om man bor långt ifrån det universitet där man vill studera, att läsa på distans kan vara ett möjlighet. Även om du bor i samma stad som universitet, att plugga på distans är ett alternativ till att gå på kurser varje dag. Om du vill plugga till sjuksköterska, automationsingenjör, socionom eller IT projektledare, gå in på antagning.se och välja att studera på distans. Eller om du vill lära dig ett nytt språk eller gå på bara en kurs, fungerar det också!

 

Varför ska jag studera på distans?

 

Det finns fortfarande många yrke som man inte kan plugga på distans, som läkare eller civilingenjör. Men om man kan läsa på distans, varför ska du göra det och inte gå till kurserna varje dag? Det finns några anledningar till det!

 

Studera var du vill och i din egen takt!

 

Plugga - det är viktigt att kunna plugga effektivt!

Plugga enkelt hemifrån

 

Den bästa del är att du kan studera var du vill och när du vill. Nästan. Du ska ju inte glömma studera i tid för din nästa tenta, men du behöver inte gå till universitet, sitta två-tre timmar på en föreläsning och sedan gå till nästa. Du kan studera eller labba från din egen vardagsrum medan du ligger bekvämt på din soffa. Eller kanske vädret är fint och det är ju inte dumt att sitta ute och läsa eller jobba på din uppsats. Man är nästan helt oberoende av plats och tid när man studerar på distans. Det är bara att komma ihåg alla deadline.

 

Jobb och studier, det är möjligt!

 

Att jobba varje dag och gå till kurser samtidigt är nästan omöjligt om man inte läser på distans. För några är det viktigt att kunna jobba och de kan inte ta semester eller sluta jobba för att studera. Men de kanske vill lära sig ett nytt språk som spanska eller Java och har inte tid för att gå till kursen mitt på dagen när de skulle vara på jobbet. Då passar distansstudierna perfekt för dem.

 

Hoppa över dagens föreläsning!

 

En föreläsning innehåller viktig information om ämnet som man studerar. Förutom det innehåller föreläsningen professorns perspektiv och några viktiga delar som kanske kommer på tentan. Därför är det bra att kunna gå på alla och om du studerar på distans har du alla föreläsningar online för att kunna titta på dem när du vill. Dessutom kan du se föreläsningarna flera gånger om du inte förstår nånting första gången. ’Practice makes perfection’, så det blir bra att kunna titta på dem flera gånger.

 

Använda datorn, mobil eller padda!

 

Allt i din dator

Allt i din dator

 

Nu hittar man nästan alla böcker digitalt. Böckerna som behövs för en kurs kanske finns också digitalt, men via digitala plattformen från ett universitet får du andra undervisningsmaterial och också tips för vidare läsning. Allt du behöver för att få tillgång till dem är en dator, mobil eller padda.

 

Finns det nackdelar med distansstudierna?

 

Att studera på distans har inte bara fördelar, men också nackdelar. Det kan låta lätt att göra det, men du måste tänkta på andra aspekter också.

 

Liten till ingen kontakt med kollegorna

 

Vet man vem mer studerar samma program eller kurs som du? Kanske det finns en lista med alla som går på programmet/kursen, men hur kan man ta fika, gå runt i stan eller på nåt pub på kvällen med dem om dina kollegor bor 50 mil bort från dig? Man kan inte veta hur det är att söka efter en bra studentlägenhet eller studera med sina kollegor innan en stor tenta. Om man vill läsa på distans, har man ingen riktigt studentliv. Student campus? Ja, det finns en, men har ingen aning vart den är eller hur det är att hänga där med de andra. Eller man går dit två-tre gånger per program.

 

Beroende på elektroniska enheter

 

Detta kan vara en fördel och en nackdel också och att studera på distans är beroende på elektroniska enheter. Numera har nästan alla en dator, mobil eller padda. Men vad händer om man inte har nät? Hur så, eller hur? Alla har ju nät numera. Men om surfen är slut och de fixar nätet i din område och du har ingen nät en hell vecka eller mer, kan du inte läsa kurserna heller.

 

Längre tid innan man får svar från professorn

 

Medan man kollar på en föreläsning eller skriver för sin uppsats, kan det komma fram många frågor som professorn ska svara. När du läser på distans, kan du kontakta hen via mejl eller kursens forum om den finns. Det bruka ta tid innan professorn svara till dina frågor, men du kan göra en lista med flera frågor att skicka samtidigt för att vara enklare för båda två.

 

Att plugga är inget lätt, men att kunna studera på distans ger det flera möjligheter. Innan du skulle tänkta att du inte har tid att går på en kurs, kolla om du kan läsa den på distans.

 

Författare:

Cristina Mihai

Cristina Mihai

Systemutvecklare som studerar IT-projektledning på Stockhholms Universitet. Att vara skribent för Karriastudenten.se är en utmaning för mig, men samtidigt är det spännande.

Annons: